SYSCON

SYSCON, dostawca usług IT, planuje, tworzy i utrzymuje zintegrowane systemy informacyjne i telekomunikacyjne. W Niemczech, z czterech lokalizacji i jednego centrum danych o wysokiej dostępności, SYSCON oferuje swoim klientom rozwiązania lokalne oraz usługi hostingowe, które spełniają rosnące zapotrzebowanie klientów i firm na oprogramowanie, pojemność pamięci lub moc obliczeniową z chmury. Sercem rozwiązania w chmurze firmy SYSCON jest telefonia IP i platforma Unified Communications innovaphone PBX.

42 pracowników SYSCON GmbH zatrudnionych jest w centrali firmy w Burgholzhausen oraz w oddziałach firmy w Hamburgu, Alzenau i Mörfelden, głównym centrum danych SYSCON. Około 90% niemieckich operatorów sieci znajduje się w okolicach Frankfurtu - jest to największy punkt wymiany ruchu internetowego na świecie. Lokalizacja w obrębie Frankfurtu jest idealna do transmisji mowy, ze względu na wyjątkowo niskie opóźnienia dostępne są optymalne warunki techniczne. SYSCON oferuje usługi hostingowe dla małych i średnich firm, które potrzebują "standardowe produkty, oparte na indywidualnych rozwiązaniach", powiedział Sören Korf, dyrektor zarządzający SYSCON.

innovaphone PBX jako idealne rozwiązanie dla dostawców usług hostingowych

Firma SYSCON GmbH Systeme plus Consulting ma ponad 30-letnie doświadczenie. Oprócz rozwiązań lokalnych firma zyskała w ostatnich latach miano dostawcy usług hostingowych. Podstawą systemu telefonicznego jest innovaphone PBX. Na pytanie, dlaczego  firma SYSCON wybrała rozwiązanie innovaphone, Sören Korf odpowiedział: "Rozwiązanie innovaphone ma unikalną koncepcję – wyjaśnię  to bliżej w następujących punktach:

1. Rozwiązanie innovaphone jest unikalne na rynku, ponieważ całe rozwiązanie pochodzi z jednego źródła – bramki VoIP, telefonia DECT, oprogramowanie do Unified Communications i urządzenia telefonii IP.
2. Zarówno producent, jak i produkt pochodzą z Niemiec.
3. innovaphone PBX charakteryzuje się prostą obsługą i konserwacją.
4. Rozwiązanie jest otwarte dla dostawców zewnętrznych ze względu na otwarte interfejsy. "

Szczególnie możliwość zaoferowania klientowi indywidualnego rozwiązania, które jest jednocześnie dopasowane do jego potrzeb, było inspiracją dla SYSCON zainteresowaniem się portfolio innovaphone, "dokładnie tego oczekują od rozwiązania komunikacyjnego firmy średniej wielkości, takie jak kancelarie prawnicze lub firmy rzemieślnicze", podsumował Sören Korf. I podkreślił na sam koniec: SYSCON posiada wieloletnie, pozytywne doświadczenia z marką innovaphone PBX: "System innovaphone PBX używamy od ponad pięciu lat i dzięki temu możemy potwierdzić jego wysoką wydajność i niezawodność na podstawie własnych obserwacji”.

Dla SYSCON jako dostawcy, zdobywanie licencji na oprogramowanie jest "najbardziej kompleksową" inwestycją, jaką musi wykonać firma. Firma hostingowa musi posiadać "wystarczającą liczbę licencji PBX i UC", powiedział Sören Korf, dzięki czemu może elastycznie reagować na potrzeby klientów oraz udostępnić w krótkim terminie dodatkowe licencje. Dla każdego klienta zapewniony jest oddzielny wirtualny system telefoniczny. Kompleksowe połączenie sieciowe z centrum danych (np. za pośrednictwem VPN) nie jest wymagane, jest jednak możliwe, jeśli związane jest to z wymogami bezpieczeństwa. Dla SYSCON instalacja nowego systemu telefonicznego jest bardzo prosta: ogranicza się do utworzenia centrali innovaphone PBX dla klienta. Wirtualne centrale IPVA(innovaphone Virtual Appliances) poszczególnych klientów są bezpiecznie oddzielone i mogą być łatwo zarządzane i rozliczane. Bezpieczeństwo połączeń jest gwarantowane przez szyfrowanie oparte na certyfikatach i szyfrowaniu H.323 za pomocą innovaphone Rewersy Proxy.

Dlaczego klienci wybierają rozwiązanie w chmurze?

Typowy scenariusz rozwiązania komunikacyjnego związany jest często z zakupem nowego serwera, którego koszt obejmuje często czterocyfrową sumę. Jak już wiadomo z praktyki po pewnym czasie potrzebny jest jeszcze droższy serwer. W tym momencie wchodzą w grę korzyści płynące z rozwiązania hostingowego: klient wykupuje w określonej cenie pakiet hostingowy, który pod kątem technicznym gwarantuje mu rozwiązanie zawsze aktualne. W przypadku pojawienia się nowych wymagań technicznych i scenariuszy, wykupiony pakiet można w dowolnym momencie uzupełnić o nowe funkcje. Jeśli dodatkowi pracownicy dołączą do firmy lub pracownicy opuszczą firmę, pakiet można w każdej chwili dostosować do potrzeb firmy. Lokalne rozwiązanie nie gwarantuje elastyczności w takiej formie. Hosting jest inaczej traktowany w księgowości niż zakup nowego systemu telekomunikacyjnego. Nabycie systemu nie jest wymagane i dlatego nie stanowi środka trwałego, który wiąże kapitał. Działanie systemu telefonicznego można uznać za koszty operacyjne, co może być zaletą dla wielu firm.

Jedyną inwestycją, którą dokonuje większość klientów hostingowych, jest zakup urządzeń końcowych. W SYSCON szczególne zapotrzebowanie jest na modele telefonów IP innovaphone IP222IP112 i IP241, ostatni model zwłaszcza w sektorze logistyki.

Innym powodem, dlaczego firmy decydują się na rozwiązanie w chmurze są aktualne tematy: między innymi „bezpieczeństwo wiadomości e-mail”, jak wspomniał Sören Korf, przysparza informatyków o ból głowy. Temat ten wzmocniony jest jeszcze przez ujawnienie skandali szpiegowskich w ostatnich miesiącach. Rozwiązanie w chmurze Syscon zapewnia w tej kwestii maksymalne bezpieczeństwo – między innymi dzięki zaporom, najnowszym wersjom oprogramowania antywirusowego i potężnym filtrom antyspamowym. „Dla klienta jest to właśnie główną zaletą rozwiązania w chmurze”, wyjaśnił Sören Korf: „Klient może być pewny, że z centrum danych otrzymuje zawsze najnowszą technologię. Niepotrzebne inwestycje w infrastrukturę informatyczną, które stają się w bardzo krótkim czasie nieaktualne, należą już do przeszłości. Klient kupuje tylko taki zakres usług, który aktualnie potrzebuje. Prace konserwacyjne i serwisowe wykonywane są w tle, bez jego interwencji. Dlatego usługa telefonii w chmurze jest dla wielu firm „pakietem all-inclusive”.

"Beztroskie rozwiązanie" to również słowo kluczowe, jeśli chodzi o migrację operatora telekomunikacyjnego „Deutsche Telekom AG” do All IP: do 2018 roku wszystkie łącza analogowe i ISDN przekształcone zostaną na IP, a „Deutsche Telekom AG” rozwiąże wszystkie stare umowy. W związku z tym wiele firm decyduje się na wejście do rozwiązania hostingowego, które zapewnia, zwykle bez osobistego wysiłku, że innowacyjna infrastruktura telekomunikacyjna jest natychmiast dostępna, a zatem wszystkie procesy mogą być bez zakłóceń kontynuowane. Według Sören Korf zapotrzebowanie klientów na system telefoniczny w chmurze znacznie wzrosło: "Wielu naszych klientów docenia teraz zalety systemu telefonicznego w modelu hostowanym: ogromna elastyczność, maksymalne bezpieczeństwo, szeroki zakres funkcji i oczywiście uzyskanie znacznych oszczędności".